41 368 24 80 kontakt@smkielce.pl

MORELE – dla ciśnieniowców i na problemy z żylakami. Te smaczne owoce, dzięki dużej zawartości magnezu i potasu,polecane są w szczególności osobom  z problemami sercowo-naczyniowymi. Obniżają ciśnienie krwi, regulują rytm pracy serca, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych. Poprawiają trawienie, zapobiegają anemii, dzięki zawartości przeciwutleniaczy mają działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Beta karoten wspaniale wpływa na nasze oczy. Co istotne, suszone owoce zawierają 6 razy więcej potasu, i o wiele więcej karotenu, niż świeże. Pamiętajcie, żeby kupując wybierać te, które mają kolor brunatny, były suszone naturalnie, bez dodatku siarki. I jeszcze jedna uwaga – morele mają działanie przeczyszczające.

CZARNE JAGODY – polecane cukrzykom i krótkowidzom. Doskonale wpływają na nasz wzrok – zawierają związki fenolowe oraz antocyjany które poprawiają kondycję naczyń w siatkówce oka. Regulują trawienie i obniżają poziom złego cholesterolu; są bogatym źródłem witamin A, B,C, E i minerałów: cynku, potasu, miedzi,magnezu, wapnia i żelaza. Poprawiają pamięć i kondycję fizyczną. Powinni po nie sięgać cukrzycy, gdyż zawierają substancję działającą podobnie do insuliny – obniżającą poziom cukru we krwi – oraz pterostilben, który wspomaga pracę trzustki w produkcji tego hormonu. Warto wiedzieć, że czarne jagody są niskokaloryczne; mogą je śmiało jeść osoby  dbające o szczupłą sylwetkę.

JEŻYNY – też pomagają przy problemach z oczami. Dzięki dużej zawartości witamin C i E zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, a obecność antocyjanów zwalcza stany zapalne siatkówki. Owoce te wspaniale wpływają na nasze kości; zawarta w nich witamina K sprzyja powstaniu białka, występującego w tkance kostnej. Jego niedobór może prowadzić do obniżenia gęstości kości. Jeżyny pomagają utrzymać cukier na stałym poziomie, korzystnie oddziałują na układ krążenia,podnoszą odporność komórek. Błonnik,którego jest w nich dużo, ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczy, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia chorób serca. I jeszcze ciekawostka: jeżyny mają właściwości uspokajające; zalecane są w zaburzeniach nerwowych np. występujących w okresie przekwitania kobiet.