Zasady diety strukturalnej są bardzo proste. Nie trzeba tutaj liczyć ilości zjadanych węglowodanów, cukrów, kwasów tłuszczowych, białek, błonnika oraz nie trzeba rozdzielać ich na poszczególne posiłki, jak tyo ma miejsce przy normalnym jadłospisie. Wystarczy zapoznać się z listą zalecanych produktów i przygotować z nich posiłki. Jak twierdzi sam autor diety w pierwszym etapie stosowania koktajli strukturalnych należy kierować się głównie smakiem.
Zwolennicy diety strukturalnej podkreślają, że szybką redukcję masy ciała możemy osiągnąć dzięki stosowaniu dań o wysokiej wartości odżywczej przy jednocześnie niskiej ich kaloryczności. Według twórcy danej diety – Marka Bardadyna, koktajle działają odchudzająco nie tylko dlatego, że zawierają zdecydowanie mniejszą dawkę kalorii niż tradycyjne dania, ale również dlatego że nie działają obciążająco na narządy wewnętrzne, powodują, że do naszego organizmu wchłania się więcej witamin i składników mineralnych, stymulują przemianę materii dzięki czemu szybciej pozbywamy się nagromadzonych w naszym organizmie zapasów tkanki tłuszczowej. Kolejną zaletą napojów jest oczyszczanie organizmu poprzez usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn. Doskonały wpływ mają one również na wygląd naszej cery, skóry, włosów czy paznokci. O ile sam dr Bardadyn jest lekarzem medycyny konwencjonalnej i szczerze można się sprzeczać czy dieta strukturalna faktycznie reguluje te funkcje organizmu , które u osób z nadwagą najczęściej szwankują, o tyle na uwagę zasługują zdrowe i wartościowe w witaminy koktajle. Dodane do naszego codziennego menu na pewno nie zaszkodzą a uzupełnią niedobory składników mineralnych i witamin. Koktajle nazwane wg autora „odchudzającymi” przygotowujemy na bazie jogurtu, mleka owsianego i mleka ryżowego. Dodajemy do tego: amarantus, otręby, płatki owsiane, oraz zarodki pszenne. Z orzechów oraz pestek wybieramy migdały, orzechy włoskie, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane oraz sezam. Bazujemy na świeżych owocach (ananasy, awokado, banany, borówki, grejpfruty, jabłka, kiwi, pomarańcze itd.) z dodatkiem owoców suszonych (jagody goi, morele i żurawina). Jeśli chodzi o warzywa to używamy tylko: ogórka i szpinak. Do słodzenia niezbędny będzie miód, melasa oraz syrop klonowy. Wszystko do smaku doprawiamy cynamonem i chili.
Przyjrzyjmy się, jakie wartości odżywcze niosą ze sobą poszczególne składniki koktajli.
Amarantus jest niezwykle bogaty w żelazo oraz magnez. Zawiera dużo białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim również sporo witamin oraz skwalen, który jest cennym przeciwutleniaczem.
Ananas zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, A, potas, kwas foliowy, cynk, żelazo, mangan. Właściwości łagodzące problemy żołądkowe ananas zawdzięcza enzymowi bromelinie, który wspomaga trawienie białek. Bromelina wykazuje również działanie przeciwzapalne oraz zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.
Arbuz jest niskokaloryczny (100 g owocu to jedynie 30 kcal) zawiera ogromne pokłady przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom układu krwionośnego oraz nowotworom. Działa moczopędnie przez co zalecany jest w chorobach nerek.
Awokado jest dosyć kaloryczne (100 g owocu to około 221 kcal). Zawiera sporą ilość tłuszczy. Są to jednak tłuszcze najbardziej pożądane w naszym organizmie czyli nienasycone kwasy tłuszczowe. Awokado jest skarbnicą kwasów omega 3, witamin, przeciwutleniaczy, minerałów, enzymów oraz białka.
Banan zawiera sporo witamin z brupy B, błonnik pokarmowy, magnez, potas oraz niezwykle cenny tryptofan (aminokwas, który nie jest wytwarzany przez organizm).
Borówki amerykańskie owocują w minerały takie jak wapń, fosfor, żelazo, potas, cynk, selen oraz witaminy z grupy B i witaminę C. Zawierają sporo błonnika pokarmowego i wykazują działanie regulujące pracę układu trawiennego, działają przeciwbiegunkowo.
Chili (pieprz Cayenne) działa przeciwbólowo, jest silnym przeciwutleniaczem, wspomaga obniżenie cholesterolu oraz walkę z wrzodami żołądka. Zawiera cenną kapsaicynę (hamującą apetyt i przyspieszającą metabolizm).
Cynamon działa rozgrzewająco przez co zwiększa termogenezę organizmu, reguluje stężenie glukozy we krwi. Zawiera sporą ilość przeciwutleniaczy. Wspomaga organizm w walce z chorobami wywołanymi drożdżakami.
Dynia zawiera wapń, magnez, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B, cynk oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Cynk jest niezwykle pożądany w diecie każdego z nas. Znacząco wpływa na wygląd skóry oraz jej elastyczność.
Granat to skarbnica składników mineralnych oraz witamin. Polifenole w nim zawarte działają przeciwzapalnie oraz mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Owoc ten na długo zapewnia uczucie sytości, wspomaga gospodarkę hormonalną a dzięki zawartości kwasu cytrynowego polecany jest przy problemach trawiennych.
Grejpfrut wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Pomocny w walce z cukrzycą oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Jabłko zawiera praktycznie wszystkie witaminy, sporo przeciwutleniaczy oraz błonnika. Pomaga usunąć z organizmu toksyny oraz zbędne produkty przemiany materii. Wpływa na prawidłowy poziom glukozy we krwi oraz obniżenie stężenia cholesterolu.
Jagody goi bogate są w witamyny: C, A, B, E i składniki mineralne. Dostarczają sporą ilość przeciwutleniaczy, wpływają pozytywnie na układ odpornościowy.
Jogurt naturalny zawierający kultury bakterii przywraca korzystną florę jelitową. Pomocny jest przy kłopotach trawiennych oraz gastrycznych. Kwas linolowy oraz wapń pochodzący z produktów mlecznych pomocny jest w redukowaniu tkanki tłuszczowej oraz regulowaniu podstawowej przemiany materii.
Kiwi dostarcza do naszego organizmu bardzo dużo witaminy C, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Bogate jest również w potas, żelazo, magnez oraz pektyny. Zapobiega zaparciom.
Maliny znane są doskonale ze swoich właściwości przeciwgorączkowych i przeciwbakteryjnych. Zawierają sporą ilość błonnika, witamin oraz minerałów.
Mango jest delikatnym i słodkim owocem ze sporą dawką sodu. Należy do średniokalorycznych owoców. W 100 g zawiera ok 60 kcal. Dostarcza sporo witamin z grupy B, witaminy A, E oraz C. Wspomaga trawienie białek, działa oczyszczająco i moczopędnie.
Melasa trzcinowa jest bogata w minerały i pierwiastki (żelazo, wapń, potas, magnez, miedź, chrom, cynk, mangan), 15 g melasy zawiera tyle samo żelaza co 9 jajek oraz szklanka mleka. Nie zakwasza organizmu.
Melon jest niskokaloryczny, orzeźwiający i soczysty. Zalecany jest głownie osobom z nadciśnieniem oraz miażdżycą. Wykazuje działanie moczopędne oraz oczyszczające. Bogaty jest w witaminę C oraz tiaminę. Zawiera sporo minerałów min. żelazo, wapń, magnez, fosfor. Ma natomiast wysoki indeks glikemiczny przez co nie jest zalecany cukrzykom.
Migdały są niezbędnym (jednym z najlepszych) źródeł substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, wapń, błonnik, tokoferole (witamina E). Regulują stężenie glukozy we krwi oraz obniżają stężenie złego cholesterolu.
Miód znany jest nie od dziś ze swych właściwości bakteriobójczych, wzmacniających oraz regenerujących. Poprawia wydolność mięśni, w tym sercowego, hamuje procesy miażdżycowe oraz obniża ciśnienie. W zależności od rodzaju miodu działa na różne dolegliwości.
Ogórek składa się głównie z wody (=96%). Działa moczopędnie i oczyszczająco. Dostarcza do organizmu sporo witamin (w tym witaminę C, tiaminę), wapń, żelazo, magnez oraz przeciwutleniacze. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Olej lniany (len – nasiona) to bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapewnia odpowiednią dawkę kwasów omega-3 i omega-6 w odpowiednim stosunku czyli 4:1. Nasiona lnu bogate są w błonnik, witaminę E oraz cynk. Działają przeciwzapalnie oraz pomagają usuwać toksyny z organizmu. Spożywanie oleju lnianego wykazuje pozytywne działanie w leczeniu chorób reumatycznych, jest pomocny w egzemie, trądziku różowatym, przyczynia się do zdrowego wzrostu włosa. Brak odpowiednich ilości kwasów omega-3 może prowadzić do stanów depresyjnych i problemów z koncentracją.
Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica składników odżywczych (witaminy E, magnezu, potasu, białka, kwasów tłuszczowych). Regulują metabolizm, wpływają na poziom glukozy we krwi, usuwają nadmierną ilość cholesterolu. Zawierają najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich orzechów.
Pestki słonecznika są źródłem cennej witaminy E, A, B6, D, kwasu foliowego, magnezu oraz wapnia. Antyoksydanty unieszkodliwiają działanie wolnych rodników, kwas foliowy wpływa korzystnie na układ krążenia i układ nerwowy, wapń wzmacnia zęby i kości oraz łagodzi objawy alergii. Magnez poprawia koncentrację i wykazuje działanie uspokajające. Źródło cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Płatki owsiane obfitują w magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Węglowodany złożone zawarte w płatkach regulują stężenie glukozy we krwi. Dzięki dużej zawartości błonnika uczucie sytości pozostaje na dłużej. Wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, regulują poziom cholesterolu, poprawiają trawienie, pomagają przy astmie, wzmacniają mięśnie i działają korzystnie na wydolność fizyczną.
Pomarańcze zawierają sporą ilość witaminy C, przeciwutleniaczy, beta-karotenu, witamin z grupy B oraz minerałów. Obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę jelit i przyspiesza przemianę materii.
Porzeczki pomagają oczyścić organizm z toksyn, działają przeciwzapalnie, poprawiają wygląd skóry, wspierają odporność , wpływają korzystnie na układ pokarmowy. Zawierają średnio 7,3 g błonnika w 100 g owoców. Jest to świetne źródło witaminy C, witamin z grupy B i składników mineralnych. Zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, zalecane w chorobach serca oraz miażdżycy.
Sezam to bogactwo kwasów tłuszczowych oraz witamin. Dostarcza również sporą ilość przeciwutleniaczy oraz minerałów. Pomocny w ochronie układu krwionośnego. Korzystnie wpływa na skołatane nerwy oraz przywraca równowagę psychiczną.
Syrop klonowy zawiera wapń, potas, mangan, selen, cynk, magnez, witaminy z grupy B oraz antyoksydanty. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe oraz przeciwzapalne.
Szpinak to skarbnica witamin i minerałów, Zawiera sporo żelaza, wapnia, beta-karoten, sód, potas, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Wykazuje działanie moczopędne, regeneruje wątrobę oraz pobudza wytwarzanie hemoglobiny.
Truskawki dostarczają sporych pokładów witaminy C (co ciekawe podczas mrożenia praktycznie nie ulega ona zmianie), kwasu foliowego, potasu, wapnia, cynku, błonnika pokarmowego.
Wiśnie zawierają bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy oraz pektyn. Bogate są w witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomagają w walce z zakwaszeniem organizmu.
Zarodki pszenne obfitują w witaminy i minerały. Zawierają około 80 razy więcej witaminy E, 50 razy więcej kwasu foliowego oraz 30 razy więcej witaminy B1 w porównaniu do mąki pszennej. Jest to znakomite źródło błonnika, białka roślinnego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Bogactwo natury jest nieograniczone. Nie bójmy się eksperymentować, łączyć nowe smaki. Nie od dziś wiadomo, że aby zdrowo się odżywiać należy spożywać jak najbardziej różnorodne produkty. Zagwarantuje nam to bogactwo witamin i składników mineralnych. Spróbujmy zdrowym koktajlem rozpocząć dzień lub potraktować go jako przekąskę między głównymi posiłkami. W diecie strukturalnej Marek Bardadyn proponuje aż 40 różnych koktajli (smoothie, shaków, chłodników) komponując je z powyższej listy składników. Pamiętajmy, że nasza fantazja i upodobania nie znają granic. Dajmy ponieść się fantazji i twórzmy sami swoje ulubione, autorskie koktajle. Organizm na pewno za taką dawkę zdrowia nam podziękuje.
Najnowsze komentarze